Culinair , Tot een van de genoegens op vakantie hoort ongetwijfeld het bezoeken van een restaurant. In Hongarije wordt men daar niet in teleurgesteld. Naast de goede gerechten, die in overvloed op tafel komen, is er vaak nog de prettige bijkomstigheid van levende muziek. Het eten in een restaurant in Hongarije eindigt met een bescheiden rekening.

Hongaren zijn liefhebbers van goed en veel eten en drinken. Paprika, hét kenmerk van de Hongaarse keuken, kent men in vele soorten. Ze variëren van mild en zacht tot zeer scherp. Vaak ziet men trosse paprika’s te drogen hangen aan de huizen en boerderijen .

De bekende goulash serveert men in het land van herkomst als een stevige maaltijdsoep. De goulash zoals die in Nederland en België meestal gegeten wordt, staat in Hongarije op de kaart als PÖRKÖLT, een soort vleesragout met flinke stukken vlees,ui en paprika.

Men vindt verder veel wild, vlees en zoetwater vis op de menukaart. Als nagerecht serveert men in Hongarije graag iets zoets. Wie de voorkeur geeft aan een lichter dessert, kan een keuze maken uit diverse soorten vers fruit.

De Hongaren zijn erg gastvrij en beschouwen een goed gedekte tafel als de belangrijkste kenmerk van die gastvrijheid. Zij breken hun hoofd niet over de vraag wat er op tafel moet komen, de rijke akkers geven immers telkens een veelzijdigheid van kruiden, groenten en fruit. De regio’s verschillen in volksgebruiken en geven nieuwe nuances aan de gerechten.

Met deze gerechten kunt U het echte Hongarije proeven. Nergens kan men beter Hongaars eten als in Hongarije zelf. Bij de heerlijke gerechten kunt u kiezen uit wijnen van de 22 wijnstreken die Hongarije rijk is. Hier zijn de juiste omstandigheden voor de productie van de wijdruif, waardoor er wijnen van grote kwaliteit worden gemaakt. De keuze beperkt zich niet alleen tot de rode wijn " Bikavér "of de wereldberoemde witte wijn "Tokaji aszu". Probeert u ook de andere heerlijke wijnen uit en laat u verrassen.

 

Balaton Szemes kent onder andere het meermalen bekroonde restaurant Kistucsok (www.kistucsok.hu) en in het nabij gelegen Visz het Chateau Visz (www.schateau-visz.com) waar u culinair kunt genieten. natuurlijk zijn er nog legio andere restaurants waar u heerlijk kunt eten vanaf ca 10, - per persoon

 

Wij wensen u alvast een smakelijk eten toe.

Jó étvágyat kivánunk